Φοροδιαφυγή και φορολογική συνείδηση

Άρθρο του κ. Σταύρου Γ. Νικηφοράκη στα “Χανιώτικα Νέα”  

Η φοροδιαφυγή είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο συνυφασμένο με την οργάνωση ενός κράτους , αλλά και την αξιοπιστία που το κράτος εκπέμπει και εμπιστεύονται οι πολίτες. Βασική παράμετρος είναι οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη που δύσκολα χτίζεται μια τέτοια σχέση και εύκολα χαλάει.

Με βάση το αρ. 66 του Ν. 4987/2022 (Κ.Φ.Δ) φοροδιαφυγή διαπράττεται  προκειμένου:

α) να αποφευχθεί η πληρωμή φόρου εισοδήματος, ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή ειδικού φόρου ακινήτων (Ε.Φ.Α.), να αποκρύπτονται από τα όργανα της Φορολογικής Διοίκησης φορολογητέα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή ή περιουσιακά στοιχεία, ιδίως με την παράλειψη υποβολής δήλωσης ή υποβάλλοντας ανακριβή δήλωση ή καταχωρίζοντας στα λογιστικά αρχεία εικονικές (ολικά ή μερικά) δαπάνες, ώστε να μην εμφανίζεται φορολογητέα ύλη ή να εμφανίζεται αυτή μειωμένη,

β) να αποφευχθεί η πληρωμή του Φ.Π.Α., του Φ.Κ.Ε., του φόρου ασφαλίστρων και των παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, η καθόλου ή ανακριβής απόδοση ή ο συμψηφισμός ή η ανακριβής έκπτωση αυτών, καθώς και η παραπλάνηση της Φορολογικής Διοίκησης με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών ή με την αθέμιτη παρασιώπηση ή απόκρυψη αληθινών γεγονότων.

γ) να αποφευχθεί η πληρωμή φόρου πλοίων, ή η ανακριβής απόδοση στο Δημόσιο του φόρου αυτού.

Το δίκαιο και η ηθική σε ένα ευνομούμενο κράτος είναι η συνεισφορά του κάθε πολίτη να είναι ανάλογη με την οικονομική του δυνατότητα.

Αν ένας πολίτης φοροδιαφεύγει , η διαφορά του φόρου που υποχρεούται να καταβάλει πρέπει να καλυφθεί από συνεπείς πολίτες ή το κράτος για να ανταποκριθεί στον προϋπολογισμό του πρέπει να καταφύγει σε δανεισμό με τις γνωστές συνέπειες των τελευταίων χρόνων.

Για να μπορέσει να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή το κράτος πρέπει να εξαντλήσει όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα και επιπρόσθετα απαιτείται η εκπαίδευση των ελεγκτών με σκοπό να επικεντρωθούν εκτός των άλλων και  στην εφαρμογή φορολογικών διατάξεων και νόμων. Το κράτος δε χρειάζεται ούτε να απειλεί ούτε να εκφοβίζει τους πολίτες . Μια τέτοια πρακτική τρομάζει μόνο τους συνεπείς πολίτες.

Στα σύγχρονα κράτη ,οι κοινωνικές παροχές προς τους πολίτες είναι βασική προϋπόθεση να καλυφθούν από φόρους που εισπράττονται .Η αδυναμία  του κράτους να υιοθετήσει πρακτικές για να απεμπολήσει την λογική της κοινής γνώμης «ο κλέψας του κλέψαντος» πρέπει να εγκαταστήσει νέες τεχνολογίες , να εναρμονίσει τεκμήρια διαβίωσης ,πλαστικό χρήμα, διασταύρωση στοιχείων για να πιστέψουν οι πολίτες ότι το κράτος κάνει μια σύγχρονη, δίκαιη και υγιή διαχείριση.

Η Φορολογική Διοίκηση έχει υποχρέωση απέναντι στους συνεπείς φορολογούμενους να παρεμβαίνει όταν επωμίζονται φορολογικά βάρη και επιβαρύνσεις εκείνων που φοροδιαφεύγουν. Επίσης υποχρέωση της είναι να παρεμβαίνει  απέναντι και σε δικαιούχους επιδομάτων τα οποία πολλές φορές καταλήγουν σε συμπολίτες μας, που δεν τα έχουν στην πραγματικότητα ανάγκη.

Αν το κράτος κάνει σωστή διαχείριση των φόρων που εισπράττει και αξιοποιούνται σωστά υπό μορφή κοινωνικών παροχών (παιδεία , υγεία, αμυντικές δαπάνες ) τα έσοδα αυτά επιστρέφουν πάλι στην κοινωνία και στους πολίτες της.

Το κράτος επιβάλλεται να ανταμείψει τους συνεπείς πολίτες να παράσχει κίνητρα δίνοντας εκπτώσεις στις φορολογικές υποχρεώσεις τους και φυσικά να στηρίξει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που προσφέρει στην οικονομία της χώρας μας.

Μακροπρόθεσμα να χτίσει φορολογική συνείδηση στους πολίτες μέσω διαφανών διαδικασιών στις κρατικές δαπάνες και στη βελτίωση ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το σοβαρό πρόβλημα της φοροδιαφυγής στερεί από το κράτος πολύτιμους πόρους εσόδων που θα μπορούσαν  να διοχετευθούν υπό μορφή κοινωνικών παροχών στους συμπολίτες μας .

Επιπρόσθετα, η φοροδιαφυγή  στερεί τη δυνατότητα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, με συνέπεια  η μείωση αυτή θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα  στην ανάπτυξη επενδύσεων και τη σταθερή βελτίωση της οικονομίας μας.

Η χώρα μας με συντελεστή φορολογίας 22% βρίσκεται περίπου στο  μέσο όρο των Ευρωπαϊκών κρατών όταν η Μάλτα έχει φορολόγηση 35,6% η Πορτογαλία 31,5%, η Γερμανία 29,8%, η Ιταλία 27,85, Γαλλία και Ολλανδία 25,8%. Αντίστοιχα με τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές ,είναι  η Βουλγαρία στο 10%, η Κύπρος και Ιρλανδία 12,5%, η Κροατία 18%, Βρετανία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβενία 19%.

Στον ΦΠΑ, κατέχουμε  την Πέμπτη θέση με τον υψηλότερο συντελεστή 24%. Προηγούνται οι χώρες Ουγγαρία με 27%, Δανία, Κροατία και Σουηδία με 25%που σημειωτέον οι χώρες αυτές είναι εκτός Ευρωζώνης. Οι χαμηλότεροι συντελεστές με ΦΠΑ είναι το Λουξεμβούργο 17%, η Μάλτα 18% και ακολουθούν Γερμανία  , Κύπρος και Ρουμανία με 19% (καθημερινή 23 Απριλίου 2023).

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η χώρα μας έχει το χαμηλότερο συντελεστή μερισμάτων 5% και ακολουθεί η Σλοβακία με 7%. Η χώρα μας θα μπορούσε πράγματι με το φορολογικό συντελεστή που εφαρμόζει να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων αλλά δυστυχώς η γραφειοκρατία σε διαχειριστικά διαδικαστικά θέματα του Δημοσίου Τομέα αποτρέπουν σημαντικό κομμάτι ξένων επιχειρηματιών να επενδύσουν στη χώρα μας.

Σταύρος Γ. Νικηφοράκης

Ορκωτός Ελεγκτής, Managing Partner & Πρόεδρος Δ.Σ. APEX Certified Auditors

 

Πηγή: https://www.haniotika-nea.gr/forodiafygi-kai-forologiki-syneidisi/

Share: