Τουρισμός και Αγροτική Οικονομία

Άρθρο του Σταύρου Γ. Νικηφοράκη στα “Χανιώτικα Νέα”

Για την ελληνική οικονομία, η δύσκολη περίοδος της κρίσης στα πρόσφατα χρόνια δείχνει να ανήκει στο χθες. Είναι πλέον καιρός να μας απασχολήσει σοβαρά το αύριο, αν θέλουμε να μην ξαναζήσουμε τις μαύρες ημέρες των capital controls…

Σημαντικές ευκαιρίες παρουσιάζονται σήμερα για επιχειρήσεις που είναι σωστά δομημένες και παρακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις και ευκαιρίες του επιχειρείν. Η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η τεχνητή νοημοσύνη, η βελτίωση του πρωτογενούς τομέα σε διάφορους τομείς της οικονομίας, η επερχόμενη κλιματική αλλαγή είναι οι σύγχρονες προκλήσεις για επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα και συνθήκες Ανάπτυξης.

Ευρωπαϊκά κονδύλια προσφέρονται μέσα από Προγράμματα Αναπτυξιακών νόμων, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ και, εκτός των άλλων, συντελούν στην ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας, ενώ δημιουργούν τις υγιείς συνθήκες για σημαντικές επενδύσεις που προσφέρουν στη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. Επιπρόσθετα, αξία στην Οικονομία μας με την κατάλληλη αξιοποίηση τους προσθέτουν οι άφθονοι φυσικοί πόροι ηλιακή και αιολική ενέργεια, τους οποίους ως γνωστόν διαθέτει η χώρα μας.

Ως βασικός πυλώνας ανάπτυξης της Οικονομίας μας, ο Τουρισμός, πρέπει να συμβαδίζει με σωστές υλικοτεχνικές υποδομές, σύγχρονο management, ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακές υποδομές. Τώρα είναι η ώρα να ξεπεράσουμε τις παθογένειές του παρελθόντος δίνοντας μηνύματα μιας χώρας που τηρεί και σέβεται τους νόμους και τον υγιή ανταγωνισμό.

Η πατρίδα μας, ως αμιγώς τουριστική χώρα, επιβάλλεται να αναπτύξει τον πρωτογενή τομέα σε διάφορους τομείς της οικονομίας που δυστυχώς εξακολουθεί να είναι σε χαμηλό επίπεδο σε σχέση με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι δυνατόν ο αγροτικός τομέας, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα λόγω του τουρισμού, να μην προοδεύει! Να μην αναπτύσσεται!  Να μην υποστηρίζεται δραστικά ώστε να αναπτυχθεί! Δεν είναι δυνατόν να μη δίνονται σημαντικά κίνητρα σε νέους αγρότες, φορολογικές απαλλαγές αλλά να αναγκαζόμαστε να επιβαρύνουμε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με εισαγωγές χιλιάδων τόνων ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία παράγει ήδη ή και μπορεί να παράξει η χώρα μας.

Η Ολλανδία, για παράδειγμα, μια χώρα με 18 εκατομμύρια κατοίκους, με στήριξη από το Κράτος και την επιστημονική κοινότητα, δημιούργησε σπουδαία αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα, σύγχρονες επαγγελματικές οργανώσεις αγροτών, με δυναμικές εκμεταλλεύσεις της αγροτικής γης και κατάφερε κάθε στρέμμα γης να αποδίδει 1700 ευρώ ετησίως, σε αντίθεση με τη χώρα μας, όπου κάθε στρέμμα γης αποδίδει 190 ευρώ τον χρόνο…

Δυστυχώς στον τόπο μας, το κομματικό κράτος που είναι εφεύρεση του πολιτικού κατεστημένου, κατάφερε να διαλύσει τις συνεταιριστικές ενώσεις και τα αγροτικά σχήματα με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα. Η χείριστη συνέπεια αυτών των πολιτικών, προκειμένου να καλύψουμε τα κενά αυτού του πρωτογενούς ελλείματος, είναι να κάνουμε εισαγωγές από τρίτες χώρες σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Είναι δυνατόν δηλαδή, η Ελλάδα να κάνει εισαγωγές λεμονιών!!!  208.904 τόνους πατάτες από Αίγυπτο, 26.870 τόνους λεμόνια από Αργεντινή και Τουρκία και 15.700 τόνους ντομάτες από Αίγυπτο, όπως αναφέρουν τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022! Επιπρόσθετα, η ελλιπής εκπαίδευση των αγροτών μας και η περιορισμένη ενσωμάτωση τους σε νέες σύγχρονες τεχνολογίες, επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής και συντελούν στη μείωση της ανταγωνιστικότητας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνα της ΔιαΝΕΟσης το 94% των Ελλήνων αγροτών έχουν μόνο πρακτική εμπειρία και κανενός είδους αγροτική εκπαίδευση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι στο 72%. Επιπρόσθετα λιγότερο από το 1% των Ελλήνων αγροτών έχουν πλήρη αγροτική εκπαίδευση ποσοστό πάνω από 10 φορές μικρότερο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 10.2% (εφημερίδα ΝΕΑ 21.9.2024).

Ουσιαστικός παράγοντας στενά συνδεδεμένος με την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν, είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στα επόμενα χρόνια. Τι είναι λοιπόν η κλιματική αλλαγή; Με δυο λόγια είναι η μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος και ειδικότερα οι μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική διάρκεια. Οι ιδιαίτερα ζεστοί χειμώνες, οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, το λιώσιμο των παγετώνων ταχύτερα από το αναμενόμενο, η καύση ορυκτών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο, ο άνθρακας και το φυσικό αέριο κατά την οποία εκπέμπονται αέρια που παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, το γνωστό «φαινόμενο του θερμοκηπίου» είναι οι βασικές αιτίες της κλιματικής κρίσης.

Κατά την άποψή μου, σημαντικοί παράγοντες της οικονομίας, θα επηρεασθούν από την επερχόμενη κλιματική αλλαγή. Ανατροπές προβλέπεται να έχουμε στη Γεωργία, την Υγεία, τον Τουρισμό, την Ενέργεια, το νερό και τις μεταφορές. Οι ανωτέρω αναφερόμενες ανατροπές θα επηρεάσουν ουσιαστικά την οικονομία μας και θα χρειαστεί να γίνουν νέες επενδύσεις για την ενίσχυση των υποδομών προσαρμοσμένες στις νέες κλιματολογικές συνθήκες.

Το Κράτος επιβάλλεται από τώρα να δρομολογήσει συντεταγμένα. Αποτελεσματικά αντίμετρα στην αντιμετώπιση όλων αυτών των σοβαρών θεμάτων και κυρίως στην αναμενόμενη έλλειψη υδάτινων πόρων. Οι αυξημένες θερμοκρασίες σίγουρα θα επηρεάσουν την παραγωγικότητα, τη συχνότερη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, με άμεση συνέπεια να έχουν επίπτωση στην αύξηση του κόστους παραγωγής των προϊόντων.

Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προβλεπόμενη κλιματική κρίση που δύσκολα θα την αποφύγουμε.

 

Σταύρος Γ. Νικηφοράκης

Ορκωτός Ελεγκτής, Managing Partner & Πρόεδρος Δ.Σ. APEX Certified Auditors

Share: